Slaap Bevordering

Slaap en je hersenen.

Slaaponderzoekers zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers. Ook jongeren slapen vaak te kort en slecht, wat invloed heeft op hun hersenontwikkeling. Piekeren, laat slapen door huiswerk, en mediagebruik zijn de belangrijkste oorzaken.

Feiten en fabels over slaap.

Wie goed en lekker slaapt, wordt uitgerust wakker, voelt zich fitter, en is productiever.
Er bestaan heel wat geruchten over wat goede slaap zou zijn. Deze podcast van Samen Gezond zoekt uit wat daar van waar is en geeft een aantal handige tips voor een betere nachtrust.

Voorbereiding op de nacht

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, zo’n twee uur voordat je gaat slapen, om je voor te bereiden op een goede nachtrust.

Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. 

Ook in het weekend. Een regelmatig slaappatroon helpt je om op een vast tijdstip signalen af te geven, waardoor je ‘s avonds makkelijk in slaap kunt komen en ‘s morgens prettig wakker wordt.

’s Avonds trek? Houd het bij een lichte snack.  

Een zware maaltijd kort voor het slapengaan is niet verstandig. Je spijsvertering moet dan hard aan het werk, waardoor je lichaam actiever blijft en het moeilijker is om in slaap te vallen.

Cafeïne beïnvloedt je biologische klok. 

Zelfs al drie uur voordat je gaat slapen. Je kunt pas later in slaap vallen en je slaapt korter en onrustiger. Ook alcohol zorgt ervoor dat je veel minder diep slaapt. Daardoor word je ‘s ochtends alsnog vermoeid wakker.

Slaap voldoende uren. 

Hoeveel uren je zou moeten slapen verschilt per persoon en per leeftijd. Volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation hebben de meeste volwassenen 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig.