Wat is Saffraan?

Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (Crocus sativus). De meeste productiesaffraan komt uit Iran.

Saffraan Capsules

Herontdek de balans in uw leven met  Saffraan capsules.

60 capsules a 75 mg 100% pure Saffraan.
Onze capsules bestaan uit 100% pure Saffraan. Dus zonder bewerking géén vulmiddel.
Deze kostbare specerij zorgt voor een positieve gemoedstoestand. Daarnaast helpt het bij stress, vermoeidheid en mentale ouderdomskwalen.
Ook ondersteunen ze wanneer u wilt afvallen én werken ze libido verhogend voor zowel man als vrouw.
Ook heeft Saffraan o.a. een positieve werking als krachtige antioxidant, tegen bepaalde soorten kanker, bij bepaalde hartproblemen en bij menstruatiepijnen.
Ter ondersteuning van onze stress behandelingen kunnen wij u vrijblijvend deze Saffraan capsules bij u aanbieden voor 23,95 per 60 capsules.

Saffraan Capsules
Crocussativus Bloem
Crocussativus Bloem
Iran
Iran

Geschiedenis van Iran

Graftombe van Cyrus II de Grote (600-530 v.Chr.), de stichter van het Perzische Rijk
De moderne staat Iran bestaat sinds 1935, maar het is een voortzetting van een opeenvolging van landen en rijken in de regio die zich uitstrekt van Anatolië, de Bosporus en Egypte in het westen tot de grenzen van het oude India en Syr Darya in het oosten.
Stedelijke beschaving gaat hier ten minste 9000 jaar terug.

Iran was vroeger in het westen bekend als Perzië, totdat Sjah Reza Pahlavi op 21 maart 1935 officieel aan de internationale gemeenschap vroeg om het land bij de naam Iran te noemen.
De naam Perzië komt van de Oud-Griekse naam Persis, wat een Griekse naam is voor wat de Perzen over de hele wereld Pars noemden, een streek in het zuiden van Iran.
Latere Europese beschavingen namen de naam Perzië over. Iran betekent “Land van de Ariërs”.

Hoe wordt Saffraan geproduceerd?

Voor de kostbare saffraan worden delen van de stampers handmatig geoogst: de stijlen en de stempels, die zowel smaak- als kleurstof zijn.
De meeldraden van de saffraankrokus hebben geen culinaire waarde.
Na het oogsten worden de stijlen en stempels gedroogd.
Dit drogen gebeurt in droogkasten met een warme luchtstroom of in de zon.

De hoogste kwaliteit saffraan komt van de bloedrode stempels, het bovenste deel van de gedroogde stijlen.
Voor een kilo gedroogde saffraan zijn circa 150.000 bloemen nodig, wat overeenkomt met een areaal van circa 2000 m2 saffraanplanten.
Saffraan heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing.
Slechts één draad saffraan volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren.
Saffraan is ook fijngemalen verkrijgbaar.
De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd.
De in Nederland te koop aangeboden saffraan is niet altijd van goede kwaliteit.

Veld met Saffraan
Saffraan Veld

Gebruik van Saffraan

De chemische stof die in hoofdzaak verantwoordelijk is voor de kleur van saffraan is crocine.
De smaak wordt vooral bepaald door picrocrocine en het aroma door safranal. Saffraan wordt onder meer toegepast in sauzen, rijst- en visgerechten, brooddeeg, desserts en melk.
In Europa wordt saffraan veel gebruikt in Spanje, waar het een onmisbaar ingrediënt is in de paella. Men gebruikt saffraan in Italië bij de bereiding van risotto en in België bij de bereiding van rijstpap.
Saffraan is ook een belangrijk bestanddeel van fernet, een kruidige, bittere sterkedrank.

Saffraan als Specerij

De aromatische specerij saffraan wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt als kleurstof, specerij en geneesmiddel. Saffraan wordt vanwege haar kostbaarheid wel het ‘rode goud’ genoemd. In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, depressie, geheugenproblemen en pijn. Volgens de Chinese geneeskunde verbetert saffraan de bloedcirculatie en helpt het bij menstruatieklachten. Tegenwoordig zijn er voedingssupplementen met saffraan(extract) verkrijgbaar, die onder meer worden ingezet bij depressie, de ziekte van Alzheimer, leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie en impotentie.

Preklinische studies

Preklinische studies suggereren dat saffraan bij veel meer aandoeningen helpt. Vooralsnog dienen meer humane studies, waaronder dosis-responsstudies, te worden gedaan met saffraanextract. De belangrijkste medicinale bestanddelen in saffraan zijn de carotenoïden crocetine en crocine (een groep van 6 metabolieten van crocetine), picrocrocine (metaboliet van de carotenoïde zeaxanthine) en safranal (metaboliet van picrocrocine). Crocine en crocetine zijn verantwoordelijk voor de kleur, picrocrocine voor de smaak en safranal voor de geur van saffraan.

Saffloer

Saffloer

Saffloer of valse saffraan is vanouds een alternatief voor de kostbare saffraan. In de keuken gebruikt men ook de veel goedkopere kurkuma, ook geelwortel of Indische saffraan genoemd, die vergelijkbare kleureigenschappen heeft, maar anders smaakt en een geheel andere oorsprong heeft.

Saffraan

Crocine

Saffraan is dankzij de crocine zowel een antidepressivum als een afrodisiacum en een antioxidant. Saffraan zou ook een geneeskrachtige (pijnstillende) werking hebben. De Romeinen vulden na een feestmaaltijd hun hoofdkussen op met saffraan om zo de kater te bezweren.

Kwaliteitsaspecten van Saffraan

Een saffraansupplement van goede kwaliteit bestaat uit een saffraanextract met gegarandeerd een hoge concentratie crocine, crocetine, picrocrocine en safranal, bijvoorbeeld saffraanextract dat is gestandaardiseerd op minimaal 3,5% van deze bioactieve bestanddelen (lepticrosalides) en minimaal 2% safranal.

Waar kan Saffraan voor worden gebruikt?

  • Majeure depressie

  • Postnatale depressie

  • Stress, angst en neerslachtigheid

  • Ziekte van Alzheimer

  • Leeftijd gerelateerde maculadegeneratie

  • Open hoek glaucoom

  • Premenstrueel syndroom (PMS) en premenstruele dysforie stoornis (PMDD)\

  • Impotentie, laag libido

  • Verminderde vruchtbaarheid (mannen)

  • Afvallen, metabool syndroom

Voorzichtigheid met  Saffraan.

  • Zwangerschap en het geven van borstvoeding

  • Overgevoeligheid voor saffraan

Gebruik van Saffraan

  • Algemeen: 20-200 mg/dag

  • Depressie: 30 mg/dag

  • Ziekte van Alzheimer: 30 mg/dag

  • Leeftijd gerelateerde maculadegeneratie: 20-30 mg/dag

  • Open hoek glaucoom: 30 mg/dag

  • PMS: 30 mg/dag

  • Impotentie: 200 mg/dag

  • Verminderde vruchtbaarheid (mannen): 50 mg/dag, 3 dagen van de week

  • Afvallen: 180 mg/dag