Echografie

Echografie

Een echografie is een medische beeldvormingstechniek met ultrasone geluiden.
De echo is bijvoorbeeld een standaardonderzoek bij een zwangerschap.
Een echo kijkt naar de zachte weefsels van de organen.
Zoals het hart, de lever, de milt, de alvleesklier, de nieren, de prostaat, de blaas, de lymfeklieren van de schildklier en andere klieren van de bloedvaten (aders en slagaders) van de spieren, de pezen en de ligamenten.
Er zijn meerdere onderzoeken die met een vergelijkbare techniek werken.

Echo van het hart

Echocardiografie (echo van het hart)

Met een echocardiografie kan de vorm, grootte en het functioneren van het hart worden onderzocht.
Voor meer detail wordt een echocardiografie gecombineerd met Dopplertechniek. Zo kan ook de snelheid en richting bepaald worden waarmee het bloed door verschillende delen van het hart stroomt.
De stroomsnelheid van het bloed wordt op het beeldscherm in verschillende kleuren weergegeven.
Deze beelden geven een indruk van de grootte van de hartkamers, de dikte van de hartspier, de pompfunctie, het functioneren van de hartkleppen (lekkage of vernauwing) en schade van bijvoorbeeld eerdere hartinfarcten.

Echografie

Dopplertechniek

Dit is een techniek om de snelheid van de bloedstroom te meten. De kop van het Dopplerapparaat zendt ultrageluidsgolven uit.
De bloedlichaampjes in het bloed kunnen deze geluidsgolven terugkaatsen. Zo kan de snelheid waarmee en de richting waarin het bloed stroomt worden bepaald.
Met dit onderzoek alleen kan snel een indruk gekregen worden van de bloeddoorstroming in sommige bloedvaten.
Voor meer informatie wordt het Dopplersignaal vaak gecombineerd met echografie. Daarmee kan de bloedstroom niet alleen hoorbaar, maar ook zichtbaar gemaakt worden.