Alle Behandelmethoden

Alle Behandelmethoden

Hieronder ziet u de behandelmethodes die ik hanteer. Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen neem dan contact met mij op via het contactformulier
of bel 06 – 5377 3363Ik verschaf u graag meer informatie m.b.t een specifieke behandeling.

EWOT

De afkorting EWOT staat voor Exercise With Oxygen Therapy oftewel zuurstoftherapie. Met deze therapie wordt er bewogen middels een hometrainer fiets en wordt er zuurstof (95 procent) opgenomen via een masker. Al met al gedurende een kwartier.  De installatie en de omgeving zal indrukwekkend zijn. In de fietsruimte hangt namelijk een gecertificeerde zuurstof opslagtank (welke gevuld wordt door een zuurstofgenerator) en er zijn een hometrainer fiets, slangen en gezichtsmasker aanwezig. Allemaal indrukwekkend voor de eerste keer, maar ieder mens went aan omstandigheden gelukkig.

Waarom deze therapie?

Wanneer men ouder wordt, wordt het vermogen van het lichaam om zuurstof naar cellen en organen te vervoeren aangetast. Dit begint al op redelijk vroege leeftijd. Normaal gesproken moet zuurstof worden losgelaten door een transportwagen en wordt de zuurstof gebruikt in al onze cellen. Helaas door het ouder worden is dit proces gaan vertragen en zijn onze cellen geneigd anaerobisch te gaan werken. Met als gevolg een verkeerde afbraak van glucose en een ophoping van melkzuur. Op alle gebieden voel je de gevolgen hiervan. Alsof je heel hard hebt gesport (bv. boven je vermogen) en je verzuurt. Als gevolg hiervan ontstaan ziekten in de breedste zin des woords, te denken aan chronische ontstekingsreacties,  (lijst moet je even toevoegen)

Zuurstof toedienen tijdens het bewegen heeft het volgende effect. Door bewegen komt er kooldioxide vrij. Wij noemen dit in de volksmond een afvalgas (CO2). Tijdens het vrijkomen van dit afvalgas, gaan op alle niveaus de bloedvaten uitzetten, dus ook in de kleinste haarvaten. Door het uitzetten van de vaten, komt overal in het lichaam zuurstof terecht. Het gevolg hiervan is dat door toename van de CO2, de hemoglobine loslaat en beschikbaar is voor de rendabele aerobe verbranding. Met extra toediening van de ingeademde zuurstof, worden de cellen rijkelijk voorzien van die stoffen, die nodig zijn voor een goede voeding voor de cellen. Voorts is er geen ruimte meer in de cellen voor de onaangename melkzuur en andere gifstoffen. We zijn ons lichaam dus aan het filteren. Aan het begin kan er sprake zijn van een detox reactie (ontgiften) en dat is wat we uiteindelijk ook willen. Hoe schoner de brandstof, hoe beter de motor gaat draaien.

Toepassingsgebied

 • Pijnonderdrukking
 • Cluster hoofdpijn
 • Artritis artrose
 • Herstel immuunsysteem
 • Polyneuropathie
 • Reductie tegen kanker, tijdens en na behandeling
 • Longproblematiek
 • Topsporters
 • En nog 180 andere aandoening

Kosten

Per behandeling afhankelijk en afhankelijk of er nog bijkomende behandelingen (shockwave, APS, laseren, Buteyko ademhalingstechnieken) dienen te gebeuren. De behandeling op zich kan elke dag plaatsvinden, zonder onderbreking.

 Samenwerking

Ik werk nauw samen met corpus air (www.corpusair.nl) en met Buteyko instituut Nederland (eigenaar Dick Kuiper).

APS

APS therapie is een revolutionaire en natuurlijke therapie die met behulp van lichte prikkelingen het lichaam aanspoort zichzelf te herstellen.
Deze prikkelingen worden veroorzaakt door kleine, ongevaarlijke, elektrische stroompjes. APS staat dan ook niet voor niets voor Actie Potentiaal Stimulatie.

Het APS apparaat bootst de natuurlijke stroom die in het lichaam plaatsvindt na, door gebruik te maken van een kleine gelijkstroom.
Dit heeft als effect dat er op de plek die behandeld wordt, lichaamseigen stoffen vrijkomen die ontstekingen remmen en pijn verminderen. Ook de bloedsomloop en afvoer van afvalstoffen wordt bevorderd. Dit alles zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf kan genezen.

APS – Contra-indicaties

 • Elektrische implantaten (pacemaker, enz)
 • Epilepsie
 • Kanker
 • Kind jonger dan 2 jaar
 • Zwangerschap
 • Recentelijk hersen- of hartinfarct of acute trombose (minder dan 3 maanden)

APS therapie kan worden toegepast bij een verscheidenheid aan klachten en blessures, zoals (chronische) pijn in de spieren en gewrichten, energieverlies, allergieën, migraine, jicht, reuma, burn-out en dystrofie.
Dit is slechts een deel van de klachten die behandeld kunnen worden. Neem contact op met een APS therapeut en vraag of jouw klacht kan worden behandeld.
Hoewel APS therapie gebruik maakt van lage stroomsterktes en in principe volkomen veilig is, kan niet iedereen geholpen worden met de therapie vanwege zogeheten contra-indicaties.
Bij bijvoorbeeld baby’s, zwangere vrouwen of mensen met epilepsie, kanker of een elektrisch implantaat wordt APS therapie niet toegepast.

Echografie

Een echografie is een medische beeldvormingstechniek met ultrasone geluiden.  De echo is bijvoorbeeld een standaardonderzoek bij een zwangerschap. Een echo kijkt naar de zachte weefsels van de organen. Zoals het hart, de lever, de milt, de alvleesklier, de nieren, de prostaat, de blaas, de lymfeklieren van de schildklier en andere klieren van de bloedvaten (aders en slagaders) van de spieren, de pezen en de ligamenten.  Er zijn meerdere onderzoeken die met een vergelijkbare techniek werken.

Echocardiografie (echo van het hart)

Met een echocardiografie kan de vorm, grootte en het functioneren van het hart worden onderzocht.  Voor meer detail wordt een echocardiografie gecombineerd met Dopplertechniek. Zo kan ook de snelheid en richting bepaald worden waarmee het bloed door verschillende delen van het hart stroomt.  De stroomsnelheid van het bloed wordt op het beeldscherm in verschillende kleuren weergegeven. Deze beelden geven een indruk van de grootte van de hartkamers, de dikte van de hartspier, de pompfunctie, het functioneren van de hartkleppen (lekkage of vernauwing) en schade van bijvoorbeeld eerdere hartinfarcten.

Dopplertechniek

Dit is een techniek om de snelheid van de bloedstroom te meten. De kop van het Dopplerapparaat zendt ultrageluidsgolven uit.  De bloedlichaampjes in het bloed kunnen deze geluidsgolven terugkaatsen. Zo kan de snelheid waarmee en de richting waarin het bloed stroomt worden bepaald. Met dit onderzoek alleen kan snel een indruk gekregen worden van de bloeddoorstroming in sommige bloedvaten. Voor meer informatie wordt het Dopplersignaal vaak gecombineerd met echografie. Daarmee kan de bloedstroom niet alleen hoorbaar, maar ook zichtbaar gemaakt worden.

Duplexonderzoek van de bloedvaten.

Duplexonderzoek is een combinatie van echografie van de vaten en Doppleronderzoek. Duplexonderzoek brengt de bouw, de ligging en de grootte van de bloedvaten in beeld.  En de bloedstroom in aders en slagaders kan beoordeeld worden. Dit onderzoek kan worden gedaan bij (een vermoeden van):

 • Vernauwing van een bloedvat (stenose)
 • Etalagebenen (perifeer arterieel vaatlijden)
 • Verwijding in de aorta (aneurysma)
 • Trombosebeen
 • Het beoordelen van spataders

Slokdarmecho

Een slokdarmechografie is meer belastend. Dit wordt daarom alleen gedaan als dit echt nodig is. Bijvoorbeeld wanneer een echo via de borstkas onvoldoende informatie oplevert.  Een dunne slang wordt via de (verdoofde) mond en keelholte in de slokdarm gebracht. Aan deze slang zit een zendertje dat het hart in beeld brengt. Zo kunnen sommige structuren van het hart en de aorta (grote lichaamsslagader) beter in beeld worden gebracht. De slokdarm ligt namelijk direct tegen de achterwand van het hart. Een slokdarmecho heet ook wel transoesophagale echografie (TEE). Mensen mogen 4 tot 6 uur voor dit onderzoek niets meer eten of drinken. Tijdens het onderzoek kan iemand normaal ademen door de neus of mond. Wanneer iemand erg tegen het onderzoek opziet, kan hij of zij vragen om een kalmeringsmiddel.

Echocardiografie is breed inzetbaar als onderzoek bij verschillende aandoeningen:

 • Hartinfarct
 • Angina pectoris
 • Hartfalen
 • Hartklepaandoeningen (lekkende of vernauwde hartklep)
 • Endocarditis (ontsteking van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen)
 • Gaatje in hart tussenschot (septumdefect)
 • Verwijding aorta (aneurysma)
 • Vernauwing van de aorta (coarctatie)
 • Bloedstolsels (herkomst achterhalen)

Een echo van het hart kan op 2 manieren gemaakt worden: via de buitenkant op de borstkas of via de slokdarm.
Via de borstkas is niet pijnlijk en wordt vaak naast het hartfilmpje (ECG) als eerste cardiologisch onderzoek gedaan.

FREMS – Lorentz therapie Aptiva

FREMS is een afkorting van Frequency Rhythmic Electrical Modulation System.

Deze elektrostimulatie methode is ontwikkeld door het Italiaanse medische bedrijf Lorenz Lifetech.
De Lorenz therapie onderscheidt zich van gangbare electrostimulatiemethoden door de achterliggende filosofie, de opbouw van het elektrische signaal en de effecten.

FREMS – toepassingen

FREMS heeft een aantal toepassingsgebieden rondom de aanwezigheid van microangiopathie, ischemie en chemische ontstekingsreacties.
In Nederland ligt de focus op de behandeling van patiënten met pijnlijke diabetische (poly)neuropathie en de behandeling van chronische wonden en diabetische ulcera.
Daarnaast wordt de toepassing bij een aantal locomotore aandoeningen onderzocht.

Frequentie Specifieke Microstroom

Frequentie Specifieke Microstroom (FSM) is een techniek voor het behandelen van pijn door gebruik te maken van laag-niveau elektrische stroom.
De stroom wordt afgegeven aan bepaalde delen van het lichaam in een poging om de pijn te verlichten.
Een frequentie is de snelheid waarmee een geluidsgolf of elektronische puls wordt geproduceerd.

Microstroom therapie werkt met elektroden

Microstroom therapie werkt door middel van twee elektroden die op jouw lichaam worden geplaatst.  Deze elektroden worden op een specifieke plek aangebracht. Dit is afhankelijk van de klachten die u ervaart. Deze behandeling is niet vervelend of pijnlijk. Zo kan je wel een lichte tinteling ervaren maar dat hebben de meeste mensen tijdens de behandeling.  Deze behandeling duurt ook niet heel lang en je kan er dan ook vanuit gaan dat het ongeveer een half uur duurt.  Bij bacteriën of virussen die aanwezig zijn op het moment van de behandeling, kan het zijn dat je na de behandeling moe en zelfs ziek kan gaan voelen.

Microstroom therapie werkt goed tegen infecties

De klachten die verholpen kunnen worden met deze behandeling zijn onder ander:

 • Het verlichten van (chronische) pijnklachten
 • Vermindering van ontstekingen
 • Infecties
 • Vermoeidheid door infecties van schimmels, bacteriën en/of virussen

Bij de behandeling worden er microstroom gebruikt die gelijk staan aan de frequentie van de ziekte verwekker.  Zo wordt de ziekte verwekker opgeruimd door het immuunsysteem.  Deze behandeling werkt dan ook echt en is dan ook een echte aanrader.

HPLT is een pijnloze, zeer effectieve manier om pijn te bestrijden, ontstekingen sneller te genezen, wonden sneller te genezen, vele lichamelijke klachten sneller en efficiënter op te lossen en zowel te gebruiken bij mensen als bij dieren.

Lasertherapie wordt al door veel dierenartsen, fysiotherapeuten, dierfysio’s en mondhygiënisten toegepast, met spectaculaire resultaten.

High Power Laser Therapie voor u geschikt?

 • Behandeling van beschadigde of ontstoken pezen.
 • Behandeling van beschadigde of ontstoken gewrichten.
 • Alle pijnlijke en inflammatoire aandoeningen (dit is een verzamelnaam voor huidaandoeningen waarbij een ontsteking in de huid een belangrijke rol speelt).
 • Behandeling van artrose in de gewrichten.
 • Behandeling van spierkrampen; pijn en gevoelsverlies geassocieerd met zenuwbeschadigingspijn (neuropathische pijn).
 • Spierspasmen en ontstekingen geassocieerd met fibromyalgie; pijn en ontstekingen geassocieerd met plantaire fasciitis (ontsteking aan de onderkant van de voetzool) veel voorkomend bij platte voeten of hielspoor.
 • Spanningshoofdpijn, pijn in het kaakgewricht, kraakbeenschade.

Resultaten met High Power Laser Therapie

Zo zijn er opmerkelijke resultaten geboekt bij peesblessures bij paarden en gewrichtsontstekingen bij honden.  Ook verschillende lichamelijke klachten bij mensen worden verholpen met lasertherapie.
In het verleden werden High Power Lasers alleen gebruikt bij chirurgische ingrepen, maar technische vooruitgang en de ontwikkeling van een speciaal no-contact biostimulatie handstuk zorgen ervoor dat High Power Laser nu ook therapeutisch ingezet kan worden.

Ziekenhuizen en gezondheid gerelateerde faciliteiten over de hele wereld maken al geruime tijd gebruik van laserbehandelingen. Een groot voordeel hiervan is dat het een niet-invasieve en pijnloze behandeling is.  Uit recente studies blijkt dat laserbehandelingen bij mens en dier verbluffende resultaten opleveren en is bewezen dat pijnklachten, infecties en/of wonden op een snellere en efficiëntere manier verdwijnen en/of genezen in vergelijking met de meer traditionele benadering middels het gebruik van medicijnen.

Vanwege de niet-invasieve aanpak worden laserbehandelingen al door veel fysiotherapeuten, dierenartsen, dierenfysiotherapeuten, tandartsen en mondhygiënisten toegepast als standaardonderdeel van hun behandelpakket.

Shockwave Therapie

Shockwave therapie is een vaak succesvolle behandeling voor hardnekkige peesblessures waaronder hielspoor.
De methode is vaak effectief, en kent relatief weinig nadelige bijverschijnselen.
Shockwave wordt ook wel E.S.W.T. genoemd (Extracorporeal ShockWave Therapie).
Het begint de laatste jaren bij veel fysiotherapeuten de standaard methode te worden om hielspoor en fasciitis plantaris te behandelen.

Maar ook schouderklachten, achillespeesontstekingen en tennisellebogen worden er vaak mee behandeld.
Shockwave therapie wordt uitgevoerd met geluidsgolven met hoge energie. Deze worden met een soort stift of bol direct gericht op de plek van het hielspoor, maar ook op de peesplaat.
Shockwave therapie kan op 2 manieren worden toegepast: Shockwave Radiaal of Gefocusseerde shockwave therapie.

Shockwave Radiaal

Bij radiale shockwavetherapie wordt de schokgolf gegenereerd door een bewegend projectiel in een handstuk op een applicator.
De schokgolf die dit projectiel in het lichaam veroorzaakt wordt divergent in het weefsel verspreid.
Deze vorm van shockwavetherapie is daardoor ideaal voor een breed scala van aandoeningen omdat het behandelgebied groot is.

Gefocusseerde Shockwave

Gefocusseerde shockwave therapie is een specifieke vorm van shockwave therapie, waarmee een diepere afstand bereikt kan worden.
Bij het toepassen van gefocusseerde shockwave therapie is er een vaste afstand tussen de applicator en de focale zone.
Bij deze vorm van shockwave therapie wordt er energie afgegeven in dieperliggende structuren en is er sprake van zeer korte golflengtes van 1,5 millimeter.

Wat is Stress?

Er bestaat verwarring over de definitie van stress. Dit komt mede doordat onderzoekers uit verschillende disciplines onderzoek gingen doen over het onderwerp. Stress kent 3 verschillende omschrijvingen:

 • Men spreekt onder andere over stress als ze verwijzen naar omstandigheden, situaties en prikkels die emotioneel belastend kunnen zijn. Een term die beter past in deze gevallen is ‘stressor’ of ‘oorzaak van stress’.
 • Men gebruikt het woord stress ook als ze spreken over de symptomen van stress. Beter is het om hiervoor de term ‘stressreactie’ te hanteren.

De meest algemene definitie van stress is: “een verschil tussen de eisen die aan iemand gesteld worden door de omgeving (of zichzelf) en de eigen inschatting van de mogelijkheden om aan deze eisen te voldoen.”

Chronische stress

Iedereen heeft weleens last van stress. Als je het af en toe ervaart is er niet zoveel aan de hand. Wanneer je echter continue moet ‘vechten’ of ‘vluchten’ om een dreigend gevaar spreken we van chronische stress.
Ook als je niet uit een stresstoestand raakt wanneer het gevaar voorbij is dreigt chronische stress.

Chronische stress heeft op termijn gevolgen voor je welbevinden. Zo verhoogt door chronische stress de kans op hartritmestoornissen. Doordat je veel piekert door de continue stress kan je last krijgen van slaapproblemen.
Ook liggen burn-out, angststoornis en depressie op de loer bij aanhoudende stress.

Gezonde en ongezonde stress

In bepaalde mate is stress positief. Acute stress zorgt ervoor dat je zo goed mogelijk kan functioneren in een noodsituatie.
Stel dat je in het bos wandelt en oog in oog staat met een beer dan raakt je lichaam in een stresstoestand waardoor het mogelijk wordt om te vluchten (of vechten).
Wanneer de beer weer op veilige afstand is raakt je lichaam weer in een ruststand. Met een beer word je vermoedelijk niet zo snel geconfronteerd.
Maar er zijn (emotionele) situaties die veel waarschijnlijker zijn waarbij de reactie hetzelfde is: scheiding, deadline voor werk of school, werkloos zijn, overlijden van een dierbare.
Zolang de inspanning niet langer is dan de ontspanning, is het in orde. Maar wanneer dit uit balans raakt, is dit niet gezond. Je raakt uitgeput en zo kan chronische stress uiteindelijk resulteren in een burn-out.

Hartcoherentie

Hartcoherentie is een korte benaming voor de staat waarin het lichaam verkeert als er sprake is van een coherent hartritmepatroon.
Coherentie kun je opvatten als samenhangend, in harmonie met andere ritmes in het lichaam zoals de ademhaling en hersengoven.
Stress verstoort deze coherentie, maar Hartcoherentie training helpt stress verminderen.

Conclusie Hartcoherentie Training

 • Heeft duidelijke positieve effecten op het brein.
 • Heeft een versterkend effect op wondgenezing.
 • Kan gecombineerd worden met andere therapieën, waardoor de resultaten nog meer verbeteren.

De hartcoherentie technieken werken positief bij:

 • Stressklachten, zoals nekklachten, hoofdpijn, slecht slapen, vermoeidheid en onrust.
 • Depressie
 • Hoge bloeddruk
 • Hart- en vaatziekten
 • Kanker
 • Diabetes

Daarnaast kunnen:

 • Concentratie
 • Leren
 • Presteren
 • Creativiteit
 • Intuïtie

verbeterd worden.