Diagnostic Service Verblauw

Wat is een hamstringblessure?

De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van je been. Deze spieren lopen van je zitknobbel naar de binnen- en buitenzijde van je knie. … Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint.

Verschijnselen van een hamstringblessure

Heb je na een sprint, trap, sliding of spagaat plots last van een hevige pijn aan de achterzijde van je been? En wordt de pijn erger wanneer je je hamstring aanspant of rekt? Dan is de kans groot dat je hamstring geblesseerd is. Na een paar dagen zie je soms een blauwe plek ontstaan.

Hoe ontstaat de hamstringblessure?

Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure  tijdens een sprint. Je voelt dan plots een hevige pijn midden in je hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding kan je hamstring ook verrekken. De pijn die je voelt zit dan meer richting je bil.

Bij welke sporten komt een hamstringblessure voor?

  • Hamstringblessures komen vooral veel voor bij voetbal, hockey en atletiek. Dit geldt voornamelijk voor de blessures midden in de hamstring die ontstaan tijdens het aanzetten van een sprint.
  • Ook bij turnen, ballet en vechtsporten komt de blessure voor. Daarbij is meestal sprake van een pijn die meer richting je bil zit. Deze ontstaat meestal door een hoge trap, een spagaat of een sliding.

Hamstringblessure in het kort

  • Hamstringblessures komen vaak voor;
  • Tijdens het sprinten kan je hamstring inscheuren, dit voel je midden in de spier;
  • Tijdens een trap of spagaat kan je hamstring verrekken, dit voel je bij je bil;
  • Het herstel kan enkele weken duren, laat je begeleiden door een (sport)fysiotherapeut.