Diagnostic Service Verblauw

Tarsaal Tunnel Syndroom

Zenuwinklemming binnenkant enkel

Bij een tarsaal tunnel syndroom, TTS of ‘Tarsale Tunnel Syndroom’ is er sprake van een beklemming van een zenuw in de voet. Deze zenuw (de nervus tibialis posterior) bevindt zich aan de binnenzijde van de enkel. De beklemming van deze zenuw kan er voor zorgen dat het gevoel en de motoriek van de voet verstoord raken. De aandoening komt relatief weinig voor en voornamelijk bij vrouwen.

Bij hielpijn wordt al snel aan de diagnose hielspoor gedacht, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Naast hielspoor kan je ook last hebben van Heel Fat Pad Syndroom, of ook Tarsaal Tunnel Syndroom. In al deze gevallen heb je waarschijnlijk hielklachten, maar de aard van de pijn verschilt. In dit artikel gaan we in op oorzaak, symptomen en behandeling van tarsaal tunnel syndroom. Met name sporters (joggers) hebben er geregeld last van. 

Oorzaak van tarsaal tunnel syndroom

Hoe het syndroom ontstaat is vaak lastig aan te geven. Vaak is het probleem een combinatie van factoren als de volgende, net als bij veel andere voetklachten:

  • Slechte schoenen
  • Overbelasting, vaak door sporten
  • Voetafwijkingen die de stand van de voet beïnvloeden, bijvoorbeeld platvoeten
  • Specifiek trauma zoals een botbreuk of woekering / zwelling / tumor
  • Lokale ontstekingen of artrose
  • Mensen met diabetes hebben daarnaast meer risico omdat de zenuwen extra gevoelig zijn voor compressie of druk

Al deze factoren kunnen overmatige druk uitoefenen op de zogenaamde tarsale tunnel in de enkel. Door deze tunnel loopt naast een aantal pezen en bloedvaten ook de tibialis zenuw. De zenuw loopt langs het scheenbeen (tibia), vandaar de naam. met name deze zenuw kan in de verdrukking komen door de beschreven vormen van overbelasting. Dat heeft dan verschillende klachten tot gevolg.

Symptomen van tarsaal tunnel syndroom

Er zijn meerdere symptomen die de diagnose tarsaal tunnel syndroom kunnen ondersteunen. Soms heb je maar last van enkele van deze symptomen, soms van meerdere, dat verschilt van patiënt tot patiënt:

  • De klachten kunnen zowel pijn als gevoelloosheid zijn en soms ook een brandend of tintelend gevoel
  • De klachten treden zowel op aan de enkel (meestal de binnenkant) als onder de voetzool en soms ook aan de tenen

Voor een definitieve diagnose is vaak een specialistisch onderzoek nodig in een ziekenhuis of kliniek. Dat kan een MRI zijn, maar ook een EMG (elektromyografie), waarbij de geleiding van de zenuwen wordt onderzocht.

Diagnostig Service Verblauw

Ik kan u helpen met Tarsaal Tunnel Syndroom

Andere klachten waar ik u mee kan helpen.