Diagnostic Service Verblauw

Wat is een Slijmbeursontsteking ?

Een slijmbeursontsteking is zoals de naam als zegt; een ontsteking in de slijmbeurzen. In de gewrichten in het lichaam zorgen slijmbeurs dat er geen wrijving ontstaat en krachten worden opgevangen. Een slijmbeurs is een soort kussentje met vocht dat functioneert als schokdemper. Wanneer dit kussentje ontstoken is, wordt gesproken over een slijmbeursontsteking (Bursitis).

Met name in de schouder, heup, elleboog, knie, pols en enkel komen slijmbeursontstekingen voor. Echter zitten slijmbeurzen ook in andere gewrichten en kunnen klachten dus ook elders ontstaan.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

De slijmbeurzen bevinden zich naast de pezen. Beide onderdelen kunnen gaan ontsteken waardoor het vaak lastig te bepalen wat er ontstoken is. Mede omdat beide typen ontstekingen, dezelfde klachten veroorzaken.

Na overleg met een arts kan een echo worden gemaakt. Hierop is te zien op er sprake is van een ontsteking en waar deze zich bevindt. Ook kan er bloedonderzoek worden uitgevoerd om ziektes als Reuma te kunnen uitsluiten. Daarnaast kan er een röntgenfoto worden gemaakt voor extra informatie. Uiteindelijk kan na dergelijke onderzoeken worden vastgesteld of er sprake is van een ontsteking in de slijmbeurzen.

De symptomen van een slijmbeursontsteking zijn:

  • Braces
  • Pijnklachten
  • Zwelling
  • Warm gevoel
  • Beweging wordt moeilijker

Hoe lang duurt een slijmbeursontsteking?

Dit type blessure is meestal niet ernstig maar wel langdurig. De klachten kunnen vaak wel enkele maanden aan blijven houden. Het is belangrijk om meteen na de diagnose, voldoende rust te nemen. Wordt het gewricht teveel belast, dan kan de herstelperiode namelijk wel een jaar in beslag nemen.

Probeer druk op de getroffen slijmbeurs te voorkomen. Ga bijvoorbeeld niet knielen, leunen op de elleboog of zijwaarts heffen met de schouder.
Is de slijmbeurs twee keer ontstoken geweest? Dan zal dit vaak een zwakke plek blijven. Houdt hiermee rekening mee met betrekking tot de belasting. De kans op herhaling is namelijk aanwezig.

Hoe een slijmbeursontsteking behandelen?

Met name rust is belangrijk ter behandeling van de ontsteking. Daarbij kunnen pijnstillers helpen om de klachten te verminderen en beweging beter mogelijk te maken. Een brace kan helpen om te zorgen voor een goede rust van het gewricht. Dankzij een brace zal het gewricht namelijk wat worden ontlast. Ook zal de gebruiker beter herinnerd worden aan het in acht nemen van rust dankzij de brace.
Daarnaast kan ook fysiotherapie helpen om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door het sterker maken van de omliggende spieren voor een verminderde belasting.

Wat zijn de oorzaken van een slijmbeursontsteking?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een slijmbeursontsteking. De voornaamste oorzaken zijn:

  • Wanneer een gewricht ontstoken is, kan ook een slijmbeurs ontstoken raken. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij Jicht.
  • Door een ongeval kan een slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken.
  • Overbelasting is door werkzaamheden is ook een veel voorkomende oorzaak. Dergelijke overbelasting ontstaat met name door te veel repeterende bewegingen. Bijvoorbeeld in de elleboog bij metselaars of door teveel computerwerk.
  • Overbelasting door sport kan ook zorgen voor irritatie en uiteindelijk een ontsteking. Bijvoorbeeld bij veelvuldig hardlopen of tennissen.

Er kan sprake zijn van een acute of chronische slijmbeursontsteking. De acute variant wordt veroorzaakt door een val of flinke overbelasting. De chronische variant door langdurige lichte overbelasting. Bijvoorbeeld door repeterende bewegingen tijdens werkzaamheden. Ook kan een verkeerde lichaamshouding de oorzaak zijn van de chronische variant.