Diagnostic Service Verblauw

Hoe werkt shockwave therapie?

Shockwave therapie is een vaak succesvolle behandeling voor hardnekkige peesblessures waaronder hielspoor. De methode is vaak effectief, en kent relatief weinig nadelige bijverschijnselen. Shockwave wordt ook wel E.S.W.T. genoemd (Extracorporeal ShockWave Therapie). Het begint de laatste jaren bij veel fysiotherapeuten de standaard methode te worden om hielspoor en fasciitis plantaris te behandelen, maar ook schouderklachten, achillespeesontstekingen en tennisellebogen worden er vaak mee behandeld.

Shockwave therapie wordt uitgevoerd met geluidsgolven met hoge energie. Deze worden met een soort stift of bol direct gericht op de plek van het hielspoor, maar ook op de peesplaat. Shockwave therapie kan op 2 manieren worden toegepast: radiaal of gefocust. Bij hielspoor wordt radiale shockwave toegepast, wat minder direct op 1 plek gericht wordt, maar iets meer verspreid. Ook het omringende weefsel, met name de peesplaat onder de voetzool wordt vaak mee behandeld. De geluidsgolven zijn hoog energetisch en prikkelen het aangetaste peesweefsel. Het idee is dat door deze prikkeling het weefsel een genezingsreactie in gang zet, in plaats van maar eindeloos te blijven ontsteken. De doorbloeding en stofwisseling wordt flink gestimuleerd op de behandelde plek.  Als de behandeling aanslaat zijn vaak niet meer dan 4-6 behandelingen nodig, al zijn soms tot maximaal 10 behandelingen nodig. Als na 10 behandelingen nog geen verbetering is opgetreden heeft verder doorgaan geen zin.

Diagnostic Service Verblauw is bij uitstek dé praktijk voor shockwavetherapie bij vele soorten pijnklachten.

Gefocusseerde shockwavetherapie

Bij ESWT (Extra-corporale Shock Wave Therapie )worden  schokgolven gegenereerd door  piëzo-elektrische elementen die zijn gerangschikt op een concaaf oppervlak. Bij gelijktijdige excitatie door middel van een korte high-voltage puls zetten ze enkele micrometers uit waardoor een drukpuls genereerd wordt. De piëzo-elementen zijn nauwkeurig uitgelijnd waardoor elke drukpuls die opgewekt wordt zich focust in een bepaald gebied. Deze nauwkeurige instelling van de puls zorgt voor een schokgolf op het punt van focus.

De piëzoshockwave’s ‘direct focusing’-technologie elimineert de noodzaak van extra reflectoren en resulteert in een compact ontwerp met een goed gedefinieerde gefocusseerde zone. De vrijwel pijnloze therapie wordt geluidloos toegepast en de energie kan probleemloos worden aangepast zonder nadelige effecten op de omvang van de focale zone. De piëzoshockwavetechnologie is ook bijzonder duurzaam.

Piëzo schokgolf therapie apparatuur is beschikbaar met een enkellaags- of een dubbellaagstechnologie, afhankelijk van het benodigde energieniveau. De piëzoshockwavetechnologie gebruikt verwisselbare gelpads die contact maken met de patiënt waardoor de schokgolf de gewenste diepte bereikt met zo weinig mogelijk verstrooiing. Deze gelpads worden gebruikt als afstandhouders en veranderen de penetratiediepte in stappen van 5 mm. Maximum penetratiedieptes van 6 tot 8 cm zijn mogelijk, afhankelijk van de apparatuur en applicator.

Radiale shockwavetherapie

Bij radiale shockwavetherapie wordt de schokgolf gegenereerd door een bewegend projectiel in een handstuk op een applicator. De schokgolf die dit projectiel in het lichaam  veroorzaakt wordt divergent in het weefsel verspreid. Deze vorm van shockwavetherapie is daardoor ideaal voor een breed scala van aandoeningen omdat het behandelgebied groot is. De schokgolven kunnen ballistisch (elektromagnetisch en pneumatisch) of piëzo elektrisch gegenereerd worden. Elektromagnetische en piëzoelektrische shockwavetherapie apparatuur is compacter en mobiel te gebruiken daar geen gebruikt gemaakt wordt van een compressor.

Een ander voordeel van shockwavetherapie is dat het een zeer korte behandelduur per sessie kent, terwijl het percentage therapiesucces na weinig behandelingen heel hoog is. Dit maakt shockwavetherapie tot een zeer populaire therapie. Slechts een kleine interventie met shockwave kan tot uitstekende resultaten leiden!

Soorten pijnklachten die te behandelen zijn met Shockwave Therapie

 • Hielspoor / onderzijde voet
 • Achillespeesontsteking
 • Kniepees / knie algemeen
 • Enkel & knie artrose
 • Slijmbeursontsteking knie
 • Shin splints / scheenbeen
 • Hamstring / achterzijde bovenbeen
 • Slijmbeursontsteking heup
 • Heupklachten
 • Piriformis / bil
 • Schouder & schouder pezen
 • Slijmbeursontsteking schouder & algemeen
 • Tenniselleboog & Golfelleboog
 • Pezen rond de pols
 • Dupuytren & triggerfinger