Diagnostic Service Verblauw

Hielspoor

Hielspoor is een klacht die steeds vaker voorkomt onder de Nederlandse bevolking. Ongeveer 15% van de bevolking heeft er last van.
Onder ouderen is dit percentage veel hoger. (Menz e.a.(2008)) vonden bij 216 personen tussen 62 en 94 jaar 119 hielsporen.
Dat is 55%. Het merendeel daarvan was klachtenvrij. Personen met hielpijn hebben in ongeveer de helft van de gevallen hielspoor.
Men vermoedt dat de vorming van hielsporen voor een deel hoort bij een natuurlijk verouderingsproces.

Enkele belangrijke bevindingen bij het onderzoek van Menz:
• Hoe ouder de persoon, hoe meer kans er bestond op hielspoor
• De meeste personen met een hielspoor hadden geen hielklachten
• Hielsporen waren vaker aanwezig bij personen die wel eens hielpijn hadden gehad of nog steeds hadden.
• Er was een sterke relatie tussen hielsporen en lichaamsgewicht (BMI). Maar liefst 45% van de obesitas personen had een hielspoor tegen slechts 9% van de niet-obesitas patiënten.

De klachten die vaak gepaard gaan bij hielspoor zijn een pijnlijke hiel, moeite met lopen, opstart pijn bij het uit bed komen of bij te lang staan. Het is vaak ontzettend vervelend omdat het u beperkt in uw dagelijkse gang van zaken. U wordt geconfronteerd met een constante pijn die steeds erger wordt. Vaak is het zo dat mensen ook in rust pijn blijven houden. Houdt u dus rekening met deze klachten en zorg ervoor dat u tijdig contact met ons of uw specialist opneemt. Te lang doorlopen met hielspoor is schadelijk en kan ervoor zorgen dat u langer dan gebruikelijk behandeld moet worden.

Hielspoor

Wat is de oorzaak van hielspoor ?

Hielspoor is in principe vooral een overbelastingsblessure. Te harde vloeren, slecht schoeisel of tijdens activiteiten / sporten te lang en te hevig op de hielen geland, waardoor de pijn ontstaat. Hielspoor is pijnlijk en als je op zoek bent naar de oorzaak, dan is het vaak dus al te laat. Want hielspoor is vaak niet iets waar je van tevoren echt mee bezig bent. Of waar je ooit eerder van gehoord had. Vijftien jaar geleden deze blessure zelfs nauwelijks bekend. Het vermoeden bestaat dat steeds comfortabelere schoenen in combinatie met een doorgezakte voet (of spreidvoet) vaak tot hielspoor leidt. Dit komt omdat de voeten in comfortabele schoenen nauwelijks aan het werk gezet worden en er onvoldoende doorbloeding is in de voeten. En bij het doorzakken van de voorvoet, wordt de hielpees onder de voet, teveel gestrekt. Deze gaat dan irriteren en tenslotte pijn geven.

Ook de gestegen populariteit van loopsporten (hardlopen, tennis, golf, enz.), heeft geleid tot een toename deze overbelastingsblessure. Soms ontstaat hielspoor korte tijd na het sporten, maar dit is niet altijd zo. Te lang op hetzelfde paar sportschoenen lopen kan bijvoorbeeld tot de oorzaken horen. Dit geldt ook voor schoenen met zachte zolen.

Een staand beroep, soms in combinatie met ‘een pondje teveel’, behoren ook tot de oorzaken van hielspoor. Ook hier geldt weer dat te comfortabele (zachte) schoenen vaak in combinatie met een doorgezakte voorvoet, vaak funest zijn. De voet heeft te weinig beweging in de schoen en dit gaat ten koste van een goede doorbloeding en flexibiliteit van de voet.

Het wegnemen van de oorzaak van hielspoor is natuurlijk belangrijk voor een blijvende oplossing. Lees meer over het behandelen en het voorkomen van hielspoor. Hier leest u ook over hoe Medicovi water gevulde inlegzolen de doorbloeding stimuleren en schokken absorberen.

Hielspoor

Symptomen van hielspoor

Als iemand pijn aan de hiel heeft, dan wordt er al snel geroepen dat het om een hielspoor gaat.
Maar in veel gevallen is dat dan toch niet het geval.
Om goed vast te kunnen stellen of het inderdaad om deze blessure gaat, kun je het beste een beoordeling doen op basis van symptomen.
Hieronder geven we een antwoord op de vraag ‘Wat is hielspoor‘.
Echte hielspoor pijn is doorgaans een vervelende stekende pijn richt onder het hielbot.
Het gevoel lijkt op het lopen op een kiezelsteentje die zich precies onder de hak bevindt en bij iedere stap op het bot wordt gedrukt.
Dit veroorzaakt een felle pijn onder de hiel. Dus als de pijn aan de zijkant of achterkant van de hiel zit, dan is de kans al groot dat het niet om hielspoor gaat.
Het verloop van de pijn is ook vrij specifiek. Bij het opstaan in de ochtend ervaar je een stekende pijn onder de hak die na een tijdje wat minder heftig wordt.
Dit symptoom komt omdat de aanhechting van de hielpeesplaat ’s ochtends helemaal stijf is door gebrek aan beweging.
Even kort masseren en er op lopen laat de ergste pijn wat wegzakken. Helaas wordt de pijn in de loop van de dag vaak toch weer wat erger.
Een zeurende pijn die steeds heviger wordt, naarmate je langer staat en loopt. Lang staan kan dan ook echt heel vervelend zijn.
In sommige gevallen van hielspoor is het zelfs zo erg dat mensen er ’s ochtend niet door kunnen lopen. Dan is het toch echt tijd om er iets aan te doen.
Het wegnemen van de druk door zooltjes is dan het meest eenvoudige.

Diagnostig Service Verblauw

Ik kan u helpen met Hielspoor.

Andere klachten waar ik u mee kan helpen.